Mokumfolk

GOED GEVOLG – door Rob van Niele
(Bron: Amsterdamse Folkagenda januari 2010)

Een nieuwe band aan het folk-firmament heeft de naam ’t Gevolg. De band is nieuw, maar de muzikanten lopen al wat jaartjes mee in de wereld van de volksmuziek. Hans van Deelen (zang, gitaar) en Doortje Schroevers (zang, viool, fluit, percussie) kennen we van Windvlaag, een formatie die in 2006 ophield te bestaan. Verder maken Welmoet Babellowsky (altviool) en Marcel van der Voet (trekharmonica, zang, percussie) deel uit van ’t Gevolg. Welmoet speelde daarvoor klassieke muziek en Marcel was in een vorig leven gitarist in de Bredase formatie Navenant.

Hoewel ’t Gevolg behoorlijk wat Windvlaag in haar DNA heeft, is er toch heel duidelijk voor gekozen om de nieuwe groep geen regelrechte doorstart te laten zijn van Windvlaag. Waar Windvlaag zich toch voornamelijk concentreerde op West-Europees, Nederlands en Keltisch, laat ’t Gevolgd zich door een nog grotere diversiteit aan muziekculturen inspireren. En dat gaat ze zeker niet slecht af. Op de allereerste EP die het viertal onlangs heeft uitgebracht, staan achtereenvolgens te beluisteren het klezmerstuk ‘Bulgar freilach’, het door Wannes van der Velde uit het Italiaans vertaalde ‘Zwavel en salpeter’, het Macedonische lied “Jovana, jovanke’ en ‘Le charbonnier’, een Frans-Canadees lied. Alle vier de nummers zijn van goede kwaliteit en overtuigend neergezet. Wanneer een groep uit zoveel verschillende bronnen put, ontstaat al gauw het risico dat de muziek in z’n totaliteit bezien toch een allegaartje gaat worden. Maar dat is bij ’t Gevolg gelukkig niet het geval. De herkomst van de stukken blijft herkenbaar en de respectievelijke tradities wordt geen geweld aangedaan. En dat is geen geringe prestatie. De aanwezigheid van twee violen is natuurlijk een hele sterke troef, maar ook de andere instrumenten komen strak uit de verf. En vocaal hebben ze de zaken ook goed op orde.

Ik ben nu benieuwd naar de eerste volwaardige cd van ’t Gevolg, maar nog meer naar hun podiumprestatie. Hou de Folkagenda dus goed in de gaten! Ook kan men een kijkje op hun website nemen.

Scroll naar boven