Koffiekade, Zaandam

Skoftig mooie Volleksmuziek!
recensie van het optreden op 8-2-2009 in Koffiekade, Zaandam
door Hans Metsch voor Klank

De Koffiekade is een sfeervolle locatie in de oude Verkade fabriek aan de Zaan. Het is heerlijk om je daar naar toe te laten lokken voor een muzikale zondagmiddag. Dit keer was het puur genieten van en de volksmuziekgroep ’t Gevolg.
Twee leden van ’t Gevolg speelden eerder in Windvlaag, dat net als Windkracht 8 (een groep rond de legendarische Bert Aalbers) graag maritieme muziek verzorgde. ’t Gevolg heeft een veelzijdiger repertoire.

Welmoet Babeliowsky is een talent op altviool. Doortje Schroevers doet daar een viool bij. (ach u weet wat Wim Kan zei: “Weet u wat nog mooier is dan een viool? Twee violen!”) Ze is een virtuoos op de blokfluit en ze zingt als een lijster.
Marcel van der Vloet neemt een overvloed aan diatonische accordeons mee. En hij kan op die hele winkelvoorraad fantastisch mooi spelen. Waarbij de Hohners het speciale castagnettenkleppergeluid gratis bijleveren. Marcel laat z’n castagnari zingen, zo mooi hoor je het maar zelden. Je hart zingt er van mee.
Hans van Deelen, een bekende oudgediende in de volksmuziek en net als Peter Koene onbaatzuchtig promotor hiervan, beroert teer of uitbundig de snaren van zijn gitaar. Verder heeft hij een aardige ontroerende strot als vocalist.

Op deze 8ste februari genoten we van een muzikale reis over de wereld. We waren onder andere in Mexico, Macedonië, Zweden, China, Engeland, Frankrijk, Rusland, Bulgarije en Nederland. We hoorden liefdesliedjes, een bruiloftslied, een vertaald lied van Jaap van der Merwe en twee nummers (o.a. Orainge) uit de bundel “Boerenlieties”.
Bij de Shanty van Sally Brown moesten we sterk aan Bert Aalbers denken, met z’n  prachtige sonore bas. Maar Hans van Deelen zei het al: “Geniet het heden, als morgen komt is vandaag voorbij!”.
Er waren prachtige Jiddische nummers, een Keltisch stuk met een juweel van een fluitpartij door Doortje. Zwavel en Salpeter was er in een bijzondere –Vlaamse- vertaling van de ook al (helaas) overleden Wannes van de Velde. Marcel van de Vloet glorieerde op de trekzak in het mooie nummer Droom van Peter Pot. In het Chinese stukje “de Herder” gaven beide violen prachtig de Chinese sfeer weer.
Ach en zo is er zoveel wonderbaarlijk moois in je omgeving te genieten.

’t Gevolg wordt gevormd door muzikanten uit Amsterdam en Zaandam.
Als u eens lekker onbekommerd genieten wilt, kunt u hen boeken!
Zie de contactpagina.

U krijgt dan de trekzakspelende, castagnari-koffer betrommelende (spaart Bodhran uit), zingende Marcel van der Vloet in levende lijve te zien. Uniek in trekzakland!

Scroll naar boven