Folkcafé, Hoorn 2007

Verslag van Frits Brouwer

Zaterdagavond 24 november 2007 was er weer een avond in het folkcafé. Er was een optreden van de groep ’t Gevolg. Ze waren al eerder hier in Hoorn geweest o.a. bij Folkfariee (10-jarig bestaan).
‘t Gevolg speelt arrangementen van volksmuziek uit alle windstreken. Daardoor was het repertoire afwisselend. Aanvankelijk bestond het vooral uit mooie melancholieke droefenis op muziek: Lord Randolf die vergiftigd werd door zijn eega, een meisje vermoord door haar minnaar e.d. Later was er ook muziek uit de Balkan, uit Mexico, een Jiddische weddingdans en het Franse “Mont Pellier”, dat geen stad maar een berg bleek te zijn. Veel liederen werden gezongen door Hans die ook gitaar speelde.

Violiste Doortje zong vooral de Slavische liederen met de stem die daar typisch bij hoort.
Marcel ondersteunde de liederen met een van de vele trekzakken die hij mee had en Welmoet speelde heel zuiver op een altviool, die een beetje de warmte van de menselijke stem had. Opmerkelijk was ook de tweestemmige zang van Hans en Doortje. Ook het Nederlandse repertoire was er te horen o.a. “Zeeman smeer ’m ” en een instrumentaal nummer van Herman van Veen. Snelle nummers werden afgewisseld met langzame, er waren mooie melodielijnen en grapjes. De tijd vloog om.

Het optreden na de pauze begon met een spontaan optreden van verteller Herman van Vuure. Hij vertelde een verhaal over de violist en de dood, dat niet zo slecht afliep als de titel doet vermoeden. Herman vroeg om ondersteuning met muziek, dat wilde Doortje wel doen, uiteraard zonder geoefend te hebben. En Herman begon… “Er was een violist die heel mooi kon spelen… “ en keek naar Doortje voor de muziek. Die improviseerde iets moois en zo ging het verder, totdat er een viool in het verhaal kapot zou moeten, daar deed Doortje uiteraard niet aan mee! Een prachtig verhaal goed verteld, precies goed voor deze avond.

Daarna ging ’t Gevolg verder en volgde een geanimeerde sessie waarin de jonge Aram meespeelde op de cajon, er werd gezongen en gespeeld. Kortom, het was een heerlijke avond, waarbij spelers en publiek/ sessiespelers zichtbaar genoten, en waar we dus met genoegen op terugkijken.

 

Scroll naar boven